На прошлой неделе «богдановцы» жаловались Президенту Украины и Кабмину, но это, очевидно, не сильно помогло, раз подконтрольный Олегу Свинарчуку завод продолжает присылать пресс-релизы с угрозами в адрес … украинских чиновников. Всё это смотрится печально на фоне заявлений ВААИД и воодушевляющих планов бренда JAC. Давайте по порядку.

С прошлой недели корпорация «Богдан» борется с украинским правосудием. Свежайший пресс-релиз сообщает, что в случае невозможности доведения правоты в национальных судах «Богдан» обратится в Европейский суд по правам человека в Страсбурге. Представители черкасского завода говорят, что в Украине сложилась парадоксальная ситуация, когда суды слишком политизированы. Здесь впервые «Богдан» признаётся, что его проблемы связаны с политической позицией. 

На прошлой неделе корпорация «Богдан» обратилась к первым лицам государства, чтобы те запретили «рэкет» и «произвол карманных налоговиков». Президент и глава Кабмина, видимо, не услышали, поскольку в пятницу 14 февраля завод объявил о приостановке деятельности 9 предприятий в разных регионах Украины. В защиту завода выступила также Ассоциация импортёров, которая ранее обвиняла «богдановцев» в лоббировании спецпошлин и утилизационного сбора. Бессменный лидер ВААИД Олег Назаренко призывает Правительство стабилизировать ситуацию на автомобильном рынке Украины и не допускать «давления со стороны органов власти». Это, говорят, не идёт на пользу инвестиционному климату.

Интересно, что при этом корпорация «Богдан» планирует завоевать рынки России и Украины с помощью автомобилей JAC. Продвигать украинские седаны JAC J5 в России будет дочернее предприятие «Богдан-Авто Рус». В 2014 году «богдановцы» планируют продать россиянам 4,5 тысячи машин. Украинский авторынок также значится в планах бренда, «джаковцы» собираются продать нам около 2000 автомобилей в 2014 году и занять 10% рынка «китайских авто» или не менее 1% авторынка страны в целом. Отметим, что «околокитайские» автомобили заняли 11% авторынка Украины по итогам 2013 года. 

«БОГДАН» НЕ ВИКЛЮЧАЄ МОЖЛИВОСТІ ЗВЕРНЕННЯ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ

17 Лютого 2014, 12:07

В разі неможливості доведення правоти в національних судах «Богдан» має намір звернутися до Європейського суду з прав людини в Страсбурзі у порядку, визначеному Європейською Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод (1950 р.).

Сьогодні в Україні склалась парадоксальна ситуація коли суди можуть правити судочинство не у відповідності до закону, а виходячи з політичної кон’юнктури.

«Богдан» вважає неприпустимим наявність ситуацій, коли доводи, документи та клопотання представників підприємства без обґрунтувань не приймаються до уваги, виключаючи можливості довести правоту компанії. При цьому, суд може вимагати надання документів існування яких чинним законодавством не передбачено.

Скасовуючи правомірні рішення судів першої інстанції, суди апеляційної інстанції, не зазначаючи при цьому в чому ж полягає порушення законодавства платником податків, роблять висновки, що дії платника є незаконними.

Нагадаємо, минулого тижня корпорація «Богдан» звернулась до перших осіб держави із закликом негайно припинити безпідставні та протиправні дії контролюючих та фіскальних органів. Зокрема йшлося про відкритий економічний рекіт держслужбовцями попри декларативні заяви про сприяння розвитку бізнесу та поліпшення інвестиційного клімату. В знак протесту проти дій податківців та «кишенькових» судів «Богдан» призупинив фінансово-господарську діяльність з можливою подальшою ліквідацією одразу 9 підприємств в різних регіонах України.

ВААІД закликає Уряд стабілізувати ситуацію на автомобільному ринку України

Всеукраїнська асоціація автомобільних імпортерів і дилерів вимагає від Уряду прийняти невідкладних заходів щодо стабілізації ситуації на автомобільному ринку України. Зменшення обсягів ринку, нестабільна ситуація на валютному ринку, високі податки на імпорт авто  призводять до загрози нормальному функціонуванню операторів.

Крім того, за словами Олега Назаренко, Генерального директора ВААІД, заяви одного з найбільших операторів ринку про тиск з боку органів державної влади також дестабілізують ситуацію і не йдуть на користь інвестиційному клімату в сфері продажів та обслуговування автомобілів.

Ситуація навколо «Богдану» ускладнює перемовини і імпортерів із світовими автовиробниками для яких це є чітким сигналом про несприятливість умов та нестабільність в регіоні.

Сьогодні в країні склалась критична ситуація з можливістю цивілізовано вести бізнес. В країні мають діяти Закони і мають бути створені рівні умови для всіх операторів авторинку. Тільки за сприятливих умов ведення бізнесу українська ледь жива економіка почне довгождане Відродження.

Igor Sorokin
Igor Sorokin
11 лет за рулем, Симферополь
Ford Fiesta (2002) 2006
1 комментарий