В рамках вчерашнего и сегодняшнего заседаний Верховной рады Украины должно было состоятся голосование по законопроекту об отмене утилизационного сбора. До законопроекта депутаты пока не добрались, но автопрому уже страшно. «Богдановцы» просят не отменять утильсбор, но обложить им и отечественных производителей.

Виталий Старосуда, гендиректор ПАО «Автомобильная компания «Богдан Моторс» считает, что в условиях катастрофического дефицита государственного бюджета и отсутствия средств на содержание обороноспособности страны, Правительство не имеет права даже рассматривать отмену действующих налогов. Такая отмена, по мнению «богдановца», приведут к социальной катастрофе, на площади выйдут новые люди, которые недополучат пенсии и соцвыплаты.

Для их благополучия последних, а также бюджета страны, отменять утильсбор нельзя. Это, дескать, приведёт к закрытию предприятий автомобильной отрасли, что, в свою очередь, снизит поступления в бюджеты. «Богдан» считает целесообразным (ради спасения экономики государства) рассматривать вопрос распространения уплаты утилизационного сбора и на автопроизводителей. Содействовать импорту сейчас нельзя, говорит Старосуда. 

Также «богдановец» заявляет об экологической ответственности, которая не должна идти вразрез с европейский вектор развития страны. Автопроизводители, которые ответственно относятся к будущему Украины, говорят в «Богдане», не будут возражать против распространения уплаты утилизационного сбора и на них. Также пресс-релиз сообщает, что машиностроение является одной из самых важных отраслей экономики Украины, а вопрос защиты и поддержки внутреннего производства стоит как никогда остро.

УТИЛІЗАЦІЙНИЙ ЗБІР НЕ МОЖЕ БУТИ СКАСОВАНИЙ. ЙОГО МАЮТЬ СПЛАЧУВАТИ І АВТОВИРОБНИКИ

В умовах катастрофічного дефіциту державного бюджету, відсутності коштів на утримання обороноздатності країни, проблемами з фінансуванням соціальних виплат, Уряд не має права навіть розглядати скасування діючих податків, оскільки це може призвести до соціальної катастрофи. Завтра на майданах в містах та найвіддаленіших селах стоятимуть люди, які не отримуватимуть пенсії, соцвиплати, та бюджетники. Для їх благополуччя в держбюджеті мають бути кошти, а скасування існуючих податків призведе до закриття підприємств автомобілебудівного сектору і компаній із суміжних галузей, що призведе до відсутності надходжень до бюджетів. Про це заявив Віталій Старосуд, генеральний директор ПАТ «Автомобільна компанія «Богдан Моторс», яка об’єднує заводи з виробництва легкових авто в Черкасах та автобусів і тролейбусів у Луцьку.

Сьогодні, задля спасіння економіки держави потрібно розглядати питання поширення сплати утилізаційного збору і на автовиробників.

  • За словами Старосуда, в умовах дефіциту платіжного балансу та девальвації гривні сприяння імпорту готової продукції – шлях до дефолту країни.

Окрім того, Україна обравши європейський вектор розвитку сьогодні має відповідально ставитись до майбутнього екології держави. Ми не повинні перетворитись на сміттєзвалище розвинених країн.

Автовиробники, які відповідально ставляться до майбутнього України, сьогодні не заперечуватимуть проти поширення сплати утилізаційного збору і на них. Втім, держава має невідкладно розробити і запровадити дієві механізми підтримки саме автовиробників, а не складальників, які не інвестували у розвиток виробництва і не створили потужностей зі зварювання та фарбування авто, а тільки ухилялись від сплати податків.

Безвідповідальна політика попередніх років призвела до фактичної руйнації економіки держави та стала загрозою національної безпеки. Компанії, що намагаються функціонувати в складних економічних умовах без державного захисту та підтримки, сьогодні знаходяться на межі зупинки. Ми неодноразово заявляли, що тільки розвиток виробництва і підтримка національного виробника призведе до благополуччя громадян.

Сьогодні зусилля Уряду мають буди зосередженні на виведені економіки з тіні. Загальне навантаження на фонд оплати праці (ФОП) має не перевищувати 15%. Це дозволить збільшити дохід громадян, що працюють на вітчизняних підприємствах, а також позитивно вплине на дохідну частину державного бюджету, оскільки зарплатня вийде із тіні.

Машинобудування є одним з найвагоміших секторів економіки України, оскільки для виробництва авто залучаються десятки вітчизняних підприємств із суміжних галузей. Сьогодні гостро стоїть питання необхідності запровадження дієвих програм та негайного захисту і підтримки внутрішнього виробництва, а не корупційних постачань імпортних нових та вживаних транспортних засобів, оскільки це може призвести до зменшення обсягів виробництва авто та відповідно закупівлі комплектуючих у інших вітчизняних компаній, що в цілому негативно позначиться на показниках розвитку української економіки та може призвести до подальшого зростання безробіття.

Тільки пожвавлення економіки призведе до зростання ВВП та покращення життя громадян. Сподіваємось, що сумний тренд щомісячного падіння промислового виробництва в Україні буде зупинено.

Igor Sorokin
Igor Sorokin
11 лет за рулем, Симферополь
Ford Fiesta (2002) 2006
19 комментариев