«Гарячі» хетчбеки – невеликі спортивні автомобілі («спорткомпакти») з потужними двигунами – раніше були прерогативою лише завзятих поціновувачів авто, але зараз, як свідчать дані компанії Ford, швидко стають популярними серед покупців, які зовсім не підходять під стереотип «гонщика».

Продажі «гарячих» хетчбеків Ford в Європі стрімко ростуть. Протягом перших трьох кварталів 2016 року з автосалонів вийшло більш ніж 22 200 моделей Focus RS, Focus ST і Fiesta ST. Замовлення на відомий Focus RS перевищили 9 100 з моменту його запуску.*

Для клієнтів, які шукають практичні моделі, все частіше вирішальну роль у виборі авто грають варіанти комплектації і компактні розміри, наряду з потужністю двигуна та тим, як автомобіль поводить себе на дорозі, тобто кращим поєднанням комфорту під час руху з динамікою кермування, тюнінгованою титулованими фахівцями Ford Performance.

За новими результатами даних щодо продажів компанії Ford, середній вік покупців «гарячих» хетчбеків збільшився з близько 38 років у 2010 році до 42 років у 2016 році. Дані компанії Ford також свідчать про те, що порівняно з 2010 роком у 2015 році жінки стали купували «гарячі» хетчбеки на 8 відсотків більше.

Менеджер з питань всесвітніх тенденцій та перспектив компанії Ford Шеріл Коннеллі (Sheryl Connelly) відзначила тенденцію до покупки довговічних, багатофункціональних продуктів, які задовольняють бажання клієнта мати «багатофункціональний швейцарський ніж».

«Суть тенденції полягає у самодостатності. Під впливом цієї тенденції споживачі все частіше купують продукти, які задовольняють їхні потреби з універсальності, різноманітності можливостей застосування і корисності, - каже Коннеллі. - Можливо, це правило ще більше підтверджує покоління двотисячних, яке, судячи з усього, йде новими шляхами і дуже помірковано інвестує в продукти, якими можна скористатися у різних життєвих обставинах і на різних етапах життя».

Більш практичні «гарячі» хетчбеки продовжують приваблювати «старих» клієнтів, оскільки вони дорослішають і їхній спосіб життя змінюється. Сім'я більше не виключає наявності «гарячого» хетчбека як автомобіля на кожен день, і шанувальники спортивних машин, які не могли дозволити собі автомобіль своєї мрії в молоді роки, тепер мають можливість розглянути сучасний «гарячий» хетчбек для подальшого життя.

«Залишається певна група шанувальників «гарячих» хетчбеків, які не вірять у те, що щось з більш ніж трьома дверима заслуговує на назву «гарячий хетчбек», але, оскільки ринок і покупці вже виросли, я думаю, зараз клеймо п'ятидверного кузова вже не є таким актуальним, - каже Ден Трент, редактор популярного сайту для автолюбителів Pistonheads. - Я - найкращий тому приклад: тепер у мене є діти, я не можу собі дозволити трьохдверний автомобіль, і якщо при наявності версії з п'ятьма дверима переді мною постане вибір мати «гарячий» хетчбек чи ні, то я обома руками за нього!» 

П'ятидверний хетчбек Ford Focus RS оснащений 2,3-літровим бензиновим двигуном EcoBoost потужністю 350 к. с., повним приводом All Wheel Drive від Ford Performance і системою вибору режиму їзди, зокрема з першою у світі системою Drift Mode, яка дозволяє здійснювати контроль за надлишковим повертанням керма.

Ford Focus ST пропонується з бензиновим двигуном EcoBoost потужністю 250 к. с. або дизельним двигуном TDCi потужністю 185 к. с. у п'ятидверному хетчбеку або універсалі. Ford Fiesta ST постачається у комплектації тридверного і п'ятидверного хетчбека з 1,6-літровим бензиновим двигуном EcoBoost потужністю 182 к. с. Крім того, пропонується нова 200-сильна Fiesta ST200 , доступна тільки в трьохдверному кузові.

Раніше цього року компанія Ford також представила нову лінійку моделей ST-Line з дизайном, натхненним ідеєю Ford Performance, і потужними, економічними двигунами. До моделей лінійки ST-Line входять Fiesta, Focus, Mondeo, а нещодавно оголошено про випуск нової моделі Ford Kuga.

Форд має багату історію популярних «гарячих» хетчбеків в Європі, що розпочалася за 35 років до виходу Fiesta XR2. Цьогоріч Ford планує продати більше 200 000 спортивних автомобілів Performance по всьому світі, зокрема моделей Mustang, Focus RS, Focus ST і Fiesta ST - приблизно вдвічі більше, ніж три роки тому.

* Компанія Ford of Europe звітує про свої продажі на основних європейських ринках, де вона представлена національними дистриб'юторськими мережами. А саме: Австрія, Бельгія, Британія, Чехія, Данія, Фінляндія, Франція, Німеччина, Греція, Угорщина, Ірландія, Італія, Нідерланди, Норвегія, Польща, Португалія, Іспанія, Румунія, Швеція та Швейцарія.

Робот Вертер
Робот Вертер