На Ралли-Монте-Карло, первом этапе Чемпионата мира по ралли FIA 2024 года, состоялась торжественная презентация специальных версий GR Yaris. Эти машины из ограниченной серии посвящены успехам Toyota в автоспорте.

Ці автомобілі, спочатку представлені на Токійському автосалоні 2023 року, черпали натхнення у Себастьєна Ож'є і Калле Рованперя. Кожен із них вигравав свого часу чемпіонат світу з ралі: Ож'є у 2020 і 2021 роках, Рованперя у 2022 і 2023 роках.

Акіо Тойода, голова ради директорів Toyota Motor Corporation, відомий у перегонових колах як "Морізо", похвалив гонщиків і команди, що беруть участь у ралійному спорті. Тойода висловив свою повагу і подяку, сказавши, що хоче вшанувати тих, "хто відточує і розвиває наші автомобілі в ралі", включно з командами, організаторами та вболівальниками.

Спеціальні версії можуть похвалитися 1,6-літровим двигуном з турбонаддувом і вражаючими характеристиками: 280 кінських сил і крутним моментом 390 Нм. У парі з ним працює шестиступінчаста "інтелектуальна" механічна коробка передач. Крім того, режими Gravel і Track були перепрограмовані відповідно до уподобань пілотів WRC.

Дві версії моделі віддають данину поваги своїм ідейним натхненникам:

Ogier Edition - ця версія має унікальні режими управління системою повного приводу під назвами "Morizo" і "Seb". - Зовні модель пофарбована в матовий сірий колір Stealth Grey з такими відмітними елементами, як французький прапор на решітці радіатора, легкосплавні диски BBS розміром 18x8J, прикрашені пам'ятними наклейками WRC. Усередині - ексклюзивна табличка, присвячена перемогам у WRC, а також прострочка синього, сірого і червоного кольорів. Крім того, на ній є логотип "Ogier Edition".

Rovanperä Edition - имеет специальные режимы движения "Пончик" и "Калле". - Поразительная трехцветная внешняя окраска была разработана дизайнером гоночного шлема Rovanperä. Его дополняют наклейки с победами в WRC, наклейки TOYOTA GAZOO Racing и значок "Rovanperä Edition". В салоне установлены таблички с напоминанием о победах в WRC. Элегантные стежки выполнены в сочетании синего и серого цветов.

Новые Toyota GR Yaris Special Edition будут выпущены ограниченной серией (количество машин не называется). Цены будут объявлены ближе к датам начала продаж.

Источник: Toyota

Теги: toyota
Евгений Ушаков
Евгений Ушаков
15 лет за рулем, Борисполь
Mazda 3 Хетчбэк (BL, 2009-2013)