АМКУ подозревает компании Shell, WOG, ОККО и Parellel в ценовом сговоре, что привело к безосновательному повышению цен на бензин и дизельное топливо и удерживанию их на этом уровне.

Как сообщает пресс-служба АМКУ, данные сети АЗС не снизили цены и по состоянию на 29 апреля 2014 года установили стоимость бензина А-95 на уровне 15,99-16,07 грн. за литр. «Вместе с тем, предоставленная комитету информация не дает оснований для заключения об обоснованности именно таких цен», — говорится в сообщении.

АМКУ намеревается проверить соблюдение законодательства о конкуренции данными сетями АЗС и в случае выявления нарушений принять соответствующие меры. «Учитывая вышесказанное, а также то, что эти участники рынка повышали цены на бензины и дизельное топливо практически одновременно и устанавливали их на одинаковом или близком по размеру уровне, а на многих региональных рынках эти субъекты хозяйствования имеют признаки индивидуальной или коллективной монополии, территориальным отделениям АМКУ поручено осуществить проверку соблюдения законодательства о защите экономической конкуренции этими участниками рынка при установлении цен на бензины и дизельное топливо», — подчеркивается в сообщении.

Также в заявлении отмечается, что компании Укрнафта, ANP, Авиас, БРСМ и UkrPetrol снизили цены до 14,65-14,7 грн за литр.

via Liga.net

РЕЗУЛЬТАТИ РОЗГЛЯДУ РЕКОМЕНДАЦІЙ АМКУ ЩОДО ЦІНОУТВОРЕННЯ НА РИНКУ РОЗДРІБНОЇ ТОРГІВЛІ НАФТОПРОДУКТАМИ

За результатами засідання круглого столу, який відбувся 24 квітня 2014 року в Антимонопольному комітеті України,учасники ринків світлих нафтопродуктів мали надати розрахунки щодо роздрібних цін на моторні бензини і дизельне пальне.

Як свідчать результати проведеного Комітетом аналізу ринку, протягом лютого - квітня 2014 року темпи зростання роздрібних цін на бензини і дизельне пальне на АЗС в усіх регіонах України значно випереджали темпи зростання основних чинників, що впливають на їх формування. При цьому зниження у другій половині квітня 2014 року вартості долара не призвело до адекватного падіння цін на бензини і дизельне пальне.  

З метою попередження вчинення порушень законодавства про захист економічної конкуренції 8 квітня 2014 року Антимонопольний комітет України надав учасникам ринку світлих нафтопродуктів обов'язкові для розгляду рекомендації: вжити заходи щодо встановлення роздрібних цін на моторні бензини і дизельне пальне на рівні, який міг би існувати за умов значної конкуренції на ринку.

З метою з'ясування можливих об'єктивних факторів, що зумовлюють встановлення високих цін на АЗС, 24 квітня 2014 року в Комітеті було проведено засідання круглого столу за участю органів влади, провідних гравців цього ринку та експертів. Проте жоден із учасників ринку не навів доказів щодо необхідності встановлення роздрібних цін на рівні, який був встановлений на той час на АЗС. При цьому, згідно з висновками експертів ринку, резерв зниження цін у компаній є. За результатами круглого столу учасники ринку зобов'язалися до 15-ї години 29 квітня 2014 року надати в Комітет свої обґрунтування та економічні розрахунки роздрібних цін на бензини і дизельне пальне.

У період після проведення круглого столу та станом на 30 квітня 2014 року знизилися ціни на бензини і дизельне пальне на АЗС, які працюють під брендами «АNР», «Авіас», «Укранфта», «БРСМ», «UkrPetrol» та ряду інших, ціни на яких на бензин А-95 встановлені в межах 14.65 - 14,70 грн/л.

Суб'єкти господарювання, які реалізують пальне на АЗС під брендами «ОККО», «WOG», «SHELL», «Parallel» та деяких інших, ціни не знизили, та станом на 29 квітня 2014 року встановили їх на бензин А-95 на рівні 15,99-16,07 грн/л. Водночас надана ними до Комітету інформація не дає підстав для висновку щодо обґрунтованості саме таких цін.

Зважаючи на вищезазначене, а також те, що ці учасники ринку підвищували ціни на моторні бензини і дизельне пальне практично одночасно та встановлювали їх на однаковому або близькому за розміром рівні, та враховуючи, що на багатьох регіональних ринках ці суб'єкти господарювання мають ознаки індивідуальної чи колективної монополії, територіальним відділенням Антимонопольного комітету України доручено здійснити перевірку дотримання законодавства про захист економічної конкуренції цими учасниками ринку при встановленні цін на бензини і дизельне пальне. У разі виявлення порушення вжити вичерпних заходів щодо їх припинення.

Виталий Сазонов
Виталий Сазонов
30 лет (10 лет за рулем), Киев
19 комментариев