Дозвіл на обіг палив стандартів Євро-3 та Євро-4 дасть змогу залучити додатковий ресурс пального для військових. Зміни будуть діяти до припинення або скасування воєнного стану.

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову «Про внесення змін до Технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив», затвердженого постановою КМУ від 1 серпня 2013 року №927. Про це повідомило Міністерство енергетики.

Зазначається, що зміни дозволять ввести в обіг бензини та дизельне паливо класів Євро-3 і Євро-4, а також спростити проходження митних процедур для постачання нафтопродуктів. Також це дасть змогу залучити додатковий ресурс пального для Збройних Сил України та інших військових формувань, сільгосптехніки та автотранспортних засобів.

Зазначимо, 15 березня Верховна Рада ухвалила за основу і в цілому законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії військового стану». Одним із тимчасових податкових послаблень є скасування акцизу на пальне і зниження ставки ПДВ з 20% до 7%.

Одночасно з набуттям чинності цим законом змінюється формула, за якою розраховується максимально дозволена ціна пального на заправках. До неї внесено додаткові витрати, що виникли після переорієнтації постачань із білорусі та росії на країни Європи.

Евгений Ушаков