Верховна Рада новим законом повністю звільнила від оподаткування ввезення транспортних засобів фізичними особами. Також звільнено від акцизного податку та ПДВ ввезення транспортних засобів суб’єктами спрощеної системи.

Верховна Рада 23 березня прийняла в цілому законопроект №7190 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період воєнного стану». Він спрямований на підтримку у воєнний час бізнесу і платників податків загалом. Включаючи таку сферу як імпорт транспортних засобів.

Які зміни передбачено в сфері оподаткування транспортних засобів:

  • Тимчасово, з 1 квітня 2022 року на період дії воєнного стану на території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з ввезення товарів на митну територію України у митному режимі імпорту суб'єктами господарювання, які зареєстровані платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи, крім фізичних та юридичних осіб, які обрали ставку єдиного податку, визначену підпунктом 1 пункту 293.3 статті 293 Податкового кодексу України.
  • Тимчасово, з 1 квітня 2022 року на період дії воєнного стану на території України звільняються від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком операції з ввезення фізичними особами на митну територію України автомобілів легкових, кузовів до них, причепів та напівпричепів, мотоциклів, транспортних засобів, призначених для перевезення 10 осіб i більше, транспортних засобів для перевезення вантажів у митному режимі імпорту.

Звільнення від оподаткування не застосовується до імпорту товарів, які мають походження з країни, визнаної державою окупантом та агресором, або ввозяться з території держави-окупанта (агресора) та/або з окупованої території України.

Евгений Ушаков