Верховна Рада може скасувати всі пільги щодо ввезення транспортних засобів під час воєнного стану. Відповідний законопроект від голови комітету Ради з питань податкової та митної політики Данила Гетманцева вже зареєстрований.

Законопроектом №7311 пропонується низка податкових та митних змін, зокрема, збільшення військового збору вдвічі з 1,5% до 3% та дозвіл на відшкодування податку на додану вартість облігаціями внутрішньої державної позики (ОВДП).

В частині митних платежів парламент пропонує відновити оподаткування, яке діяло до початку квітня для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи, а також для транспортних засобів, що ввозяться громадянами для вільного обігу.

Якщо законопроект №7311 буде прийнято, а президент його підпише, бажаючим привезти и розмитнити автомобіль знову доведеться сплачувати повне ввізне мито, акцизний податок та податок на додану вартість.

Нагадаємо, що закон про нульове розмитнення автомобілів у період воєнного стану набув чинності 6 квітня. У пільговому режимі завезено вже понад 19 тисяч автомобілів, а на кордонах утворилися багатокілометрові черги, в яких також застрягла гуманітарна допомога.

З 25 квітня з української сторони автомобілі під нульове розмитнення приймають тільки сім пунктів пропуску на кордонах з Польщею, Словаччиною та Угорщиною.

Джерело: Економічна Правда

Евгений Ушаков