Уряд дозволив АЗС встановлювати ціни на «брендове» пальне на свій розсуд. Але тільки тим станціям, які також мають «звичайне» пальне за цінами, що не перевищують встановлені державним регулюванням.

Кабінет міністрів України дозволив АЗС без обмежень встановлювати ціну на «брендове преміальне» пальне за умови, що вони також продають пальне за регульованими державою цінами. 

Відповідну постанову №488 від 29 квітня опубліковано на сайті уряду в суботу, повідомив Enkorr.

Досі роздрібні ціни на «брендове преміальне» пальне не могли перевищувати регульовані державою роздрібні ціни на звичайне пальне більше ніж на 5%.

Згідно з прийнятою постановою, у розрахунку регульованої ціни також підвищено витрати на зовнішнє логістичне забезпечення з $50 до $80 за тонну.

Документ також містить анонсоване урядом підвищення граничних рівнів торгової надбавки до середньої роздрібної ціни на дизельне пальне, що реалізовується на АЗС, з 5 до 7 грн/літр, для бензинів — з 4,55 грн до 6,5 грн/літр.

Останніми днями в окремих регіонах України утворився дефіцит пального на АЗС. Як зазначила перший віцепрем'єр-міністр - міністр економіки Юлія Свириденко, нестача утворилася внаслідок того, що протягом останніх трьох тижнів Росія завдала ударів по паливній інфраструктурі України. Зокрема, знищений Кременчуцький нафтопереробний завод, який був основним виробником пального в Україні, а також низка великих нафтобаз операторів ринку зі значними запасами пального.

В Уряді заявляють, що зміни до державного регулювання цін на нафтопродукти дозволять вирішити питання нестачі пального на АЗС протягом тижня. 

Евгений Ушаков