МВС України пропонує дозволити водіям самостійно вивчати зміст типової теоретичної програми під час підготовки до складання іспиту. Відповідний законопроект зареєстровано в Верховній Раді.

За словами заступника міністра внутрішніх справ Богдана Драп'ятого подібна схема з підготовки водіїв, без обов'язкового відвідування автошколи для вивчення «теорії», використовується у Великії Британії, Іспанії, Нідерландах та Бельгії.

Разом з цим законопроектом №7354 пропонується ввести відповідальність посадових осіб сервісних центрів МВС та інших закладів за порушення встановленого порядку приймання іспитів для отримання права керування ТЗ, оформлення та видачі посвідчення водія.

Зокрема, доповнити КУпАП двома новими статтями:

  • 127-3 — порушення порядку підготовки, перепідготовки і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів. Штраф від 17 до 34 тис. грн
  • 127-4 — порушення порядку державної акредитації закладів, що проводять підготовку, перепідготовку і підвищення кваліфікації водіїв транспортних засобів, атестації їх спеціалістів та порядку оформлення або видачі посвідчення водія. Штраф від 8,5 до 17 тис. грн.

«Таким чином, з одного боку ми пропонуємо лібералізувати процес підготовки до теоретичного іспиту, а з іншого унеможливити корупційну складову шляхом введення адміністративної відповідальності у сфері підготовки та допуску водіїв до керування транспортними засобами», — розповів Богдан Драп'ятий.

Евгений Ушаков