Літери Z та V стали символами російської пропаганди в війні проти України. Відтак МВС вирішило прибрати їх з номерних знаків електромобілів.

З 9 травня в Україні можливо зареєструвати електромобіль, обравши державні номерні знаки з серією, що починається на латинську «Y» замість «Z» чи «V». Вона схожа на кириличну «У», повідомив народний депутат Ігор Фріс.

Раніше він звернувся в Міністерство внутрішніх справ з закликом прибрати символи, що асоціюються з російськими загарбниками. МВС ініціативу підтримало.

«Міністерством прийняті управлінські рішення спрямовані на не поширення символіки, яка використовується збройними та іншими воєнними формуваннями неонацистської тоталітарної росії у війні проти України», — написав нардеп.

Номерні знаки електромобілів в Україні Зразок номерного знаку електромобіля

Нагадаємо, що з 2020 року електрокари в Україні почали отримувати особливі номерні знаки з зеленим шрифтом. Окрім цього серія таких «номерів» починається з латинських літер, які не мають кириличних аналогів, зокрема, Z та V.

МВС поки офіційно не коментувало нові правила видачи номерних знаків електромобілів. Логічно припустити, що поліція не буде примусово вилучати вже видані номерні знаки, оскільки це не передбачено законодавством. Натомість вони будуть поступово замінюватись новими під час перереєстрації транспортних засобів.

Евгений Ушаков