МВС України пропонує збільшити штраф за неправомірне використання номерних знаків військових формувань, а також дозволити замовляти «номери» у підприємців.

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №7365 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення порядку встановлення та використання номерних знаків транспортних засобів». Про це повідомив заступник міністра внутрішніх справ України Богдан Драп'ятий.

Проєктом передбачено:

Доповнити КУпАП новою статтею 121-3 «Порушення вимог законодавства щодо використання номерних знаків транспортних засобів»

  • Керування або експлуатація водієм ТЗ без номерного знака, 
  • з номерним знаком, що не належить цьому засобу або не відповідає встановленим зразкам або вимогам, 
  • з номерним знаком, закріпленим у не встановленому для цього місці, перевернутим чи неосвітленим, закритим іншими предметами (у тому числі прозорими), 
  • з нанесенням стороннього покриття або застосуванням сторонніх матеріалів, що перешкоджають чи ускладнюють його ідентифікацію, забрудненим номерним знаком, якщо така забрудненість не дозволяє чітко визначити символи номерного знака з відстані двадцяти метрів, 
  • а так само вчинення інших дій, спрямованих на умисне приховування номерного знака

Санкція: штраф в розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 грн).

  • Керування або експлуатація водієм транспортного засобу з незаконно встановленими номерними знаками Збройних Сил України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби, Державної служби з надзвичайних ситуацій, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації або Національної поліції України

Санкція: штраф в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700 грн).

«Одне з найважливіших нововведень законопроєкту спрямоване на врегулювання порядку присвоєння та виготовлення номерних знаків транспортних засобів, що полегшить їх власникам здійснювати процедуру реєстрації (перереєстрації) ТЗ у ТСЦ МВС», — розповів Драп'ятий.

Зокрема, власники транспортних засобів зможуть самостійно обирати буквено-числову комбінацію НЗ за своїми вподобаннями в особистому кабінеті водія та самостійно замовляти їх виготовлення в суб'єктів господарювання за умови відповідності виготовлених знаків встановленим вимогам.

За словами замміністра МВС, оновлена процедура отримання автономерів стане позитивним зрушенням для автовласників, держави та бізнесу. Вона запобігатиме появі з-поміж суб'єктів господарювання, які виготовляють НЗ, монополістів та сприятиме справедливій конкуренції.

Слід зазначити, що діючим КУпАП (ст. 121, частина 6) вже передбачений штраф в розмірі 850 грн за експлуатацію транспортного засобу без номерного знаку, з «чужим» номерним знаком, з порушенням стандартів, правил розміщення та ускладненням ідентифікації. Судячи з тексту законопроєкту, в розрізі санкцій основною метою його авторів було відокремити та посилити відповідальність за несанкціоноване використання номерних знаків військових формувань та спеціальних служб.

Евгений Ушаков