Що таке «Зелена картка», чи потрібна така страховка для виїзду на автомобілі до Польщі у 2022 році, чи можна купити поліс онлайн? Відповідаємо на ці та інші актуальні у період воєнного часу в Україні питання.

Для поїздок автомобілем за кордон необхідно мати страховку «Зелена картка», яку обов'язково перевіряють на кордоні митні служби. Якщо під час дії поліса станеться ДТП і вас визнають винуватцем, страхова компанія відшкодує збитки постраждалих третіх осіб.

З початком повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року, рятуючись від війни, тисячі людей вирушили за кордон. Насамперед, Польщу, Словаччину, Угорщину та Молдову. З огляду на складність ситуації деякі країни тимчасово припинили вимагати на кордоні «Зелену картку».

Чи потрібна «Зелена картка» при виїзді з України до Польщі зараз?

29 квітня Національний банк України повідомив про поновлення перевірки страховки з боку Польщі. Втім, є і хороша новина - зараз оформити «Зелену картку» простіше, ніж будь-коли.

Паперовий чи електронний поліс?

Якщо раніше «Зелену картку» оформляли лише на спеціальних бланках, які різко стали дефіцитними у перші дні після 24 лютого, то з 01.03.2022 р. страховим компаніям дозволили видавати клієнтам чорно-білі копії або надсилати PDF-файли. Другий варіант дуже простий і зручний - отримав файл на смартфон, і страховка завжди під рукою. При цьому вся інформація про поліси зберігається в єдиній базі даних.

Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ) підтвердило, що його база працює безперебійно, інформація про укладені договори вноситься вчасно, співробітники Держприкордонслужби мають доступ до неї та можуть перевірити страховку.

Де придбати «Зелену картку» в Україні?

Купити страховку «Зелена картка» можна в Україні в офісах страхових компаній та онлайн. Ціна «Зеленої картки» фіксована, але можна заощадити 10-15%, якщо замовити не безпосередньо в страховій компанії, а через агрегатори чи брокерів, у тому числі й у нас на AutoUA Страхування. У такому разі «Зелена картка» на місяць коштуватиме приблизно 1050 гривень.

Ліцензії на продаж «Зеленої картки» мають 11 страхових компаній.

Чи можна придбати «Зелену картку» на кордоні?

Зазвичай перед пунктами прикордонного контролю присутні продавці страховок. Але, як показує практика, вони не завжди працюють, тому краще заздалегідь оформити договір у паперовому вигляді або замовити онлайн.

Як оформити «Зелену картку» у Польщі?

Купити у українських страховиків онлайн

Вам надішлють PDF-файл файл із дійсною страховкою. Збережіть його на телефоні або роздрукуйте та залиште паперову копію поліса в машині.

Купити на місці

Українці на території Польщі можуть купити місцеву страховку у представників страхових компаній - Поліс прикордонного страхування або Ubezpieczenie graniczne. Такий документ оформляється у паперовому вигляді чи електронному форматі. Ціна на місяць - близько 148 злотих (≈1050 гривень).

Що потрібно знати про «Зелену картку» для біженців

  • термін дії «Зеленої карти» - на легковий автомобіль від 15 днів до 1 року.
  • територія дії - станом на 2023 рік «Зелена картка» діє в 47 країнах (повний список тут). Водночас слід враховувати, що з 05.04.2022 Україна розірвала двосторонні угоди щодо взаємного визнання полісів «Зелена картка» з республікою білорусь та російською федерацією
  • При закінченні терміну дії «Зеленої картки» або полісу прикордонного страхування ваш транспортний засіб вважається незастрахованим. Необхідно оформити новий договір із українською чи зарубіжною страховою компанією.
Робот Вертер