По мнению Государственной фискальной службы Украины угон автомобиля с двигателем объёмом свыше 3.0 литров и возрастом до 5 лет не является уважительной причиной для неуплаты транспортного налога в размере 25 тыс. грн в год. Об этом говорится в разъяснении Главного управления ГФС в Киеве.

Позиция налоговиков однозначная – если на легковой автомобиль распространяются нормы транспортного налога, то факт кражи этого транспортного средства не означает освобождения автовладельца от уплаты 25 тыс. грн в год. «Если украденный легковой автомобиль, который использовался менее 5 лет и имеет объём цилиндров двигателя свыше 3000 куб. см, не снят с регистрации в органах внутренних дел (т.е. находится в собственности налогоплательщика), то такой плательщик налогов обязан уплачивать транспортный налог по ставке и в сроки, установленные ст. 267 (Налогового) Кодекса», - указано в письме Главного управления ГФС. 

При этом налоговики отметили, что в Верховной Раде зарегистрирован законопроект №2484 от 27.03.2015 о внесении изменений в Налоговый кодекс в части защиты прав плательщиков транспортного налога. В частности предлагается освободить от уплаты данного налога автовладельцев, у которых угнали автомобиль.

Впрочем, не исключено, что в существующем виде транспортный налог до следующего года уже не «доживёт». Как сообщалось ранее, Минфин планирует обложить со следующего года «налогом на роскошь» легковые автомобили стоимостью свыше 1 млн грн, независимо от типа и объёма двигателя. В то же время ставка налога сохранится без изменений. Соответствующие изменения содержаться в проекте нового Налогового кодекса. 

Источник: Головбух

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У М. КИЄВІ

ЛИСТ

25 листопада 2015 року № 3689/П/26-15-17-06-16

Вiдповiдно до пiдпункту 267.1.1 пункту 267.1 статтi 267 Податкового кодексу України вiд 2 грудня 2010 року № 2755-VI Із змiнами та доповненнями (далi — Кодекс) визначено, що платниками транспортного податку є фiзичнi та юридичнi особи, у тому числi нерезиденти, якi мають зареєстрованi в Українi згiдно з чинним законодавством власнi легковi автомобiлi, що вiдповiдно до пiдпункту 267.2.1 пункту 267.2 статтi 267 Кодексу є об’єктами оподаткування.

 

Щодо об’єкта оподаткування.

Об’єктом оподаткування є легковi автомобiлi, якi використовувалися до 5 рокiв i мають об’єм цилiндрiв двигуна понад 3000 куб. см.

Згiдно з пiдпунктом 267.3.1 пункту 267.3 статтi 267 Кодексу базою оподаткування е легковий автомобiль, що е об’єктом оподаткування вiдповiдно до пiдпункту 267.2.1 пункту 267.2 статтi 267 Кодексу.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рiк у розмiрi 25 000 гри. за кожний легковий автомобiль, що є об’єктом оподаткування згiдно з пiдпунктом 267.2.1 пункту 267.2 статтi 267 Кодексу.

Вiдповiдно до пiдпункту 267.5.1 пункту 267.5 статтi 267 Кодексу, базовий податковий (звiтний) перiод дорiвнює календарному року.

 

Вiдповiдно до пiдпункту 14.1.251 пункту 14.1 статтi 14 Кодексу транспортнi засоби, що використовувалися, — транспортнi засоби, на якi уповноваженими державними органами, в тому числi iноземними, виданi реєстрацiйнi документи, що дають право експлуатувати такi транспортнi засоби.

 

Вiдповiдно до пункту 7 Порядку державної реєстрацiї (перереєстрацiї), зняття з облiку автомобiлiв, автобусiв, а також самохiдних машин, сконструйованих на шасi автомобiлiв, мотоциклiв усiх типiв, марок i моделей, причепiв, напiвпричепiв, мотоколясок, iнших прирiвняних до них транспортних засобiв та мотоциклiв затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 07 вересня 1988 року № 1388 (далi — Порядок), експлуатацiя транспортних засобiв, що не зареєстрованi (не перереєстрованI) у пiдроздiлах Державтоiнспекцiї (крiм транспортних засобiв, зареєстрованих до набрання чинностi цим Порядком) та без номерних знакiв, що вiдповiдають державним стандартам, а також iдентифiкацiйнi номери складових частин яких не вiдповiдають записам у реєстрацiйних документах або знищенi чи пiдробленi, забороняється (абзац 2 п. 7 Порядку). Власники транспортних засобiв та особи, «що експлуатують такi засоби на законних пiдставах або їх представники» зобов’язанi зареєструвати (перереєструвати) транспортнi засоби протягом десяти дiб пiсля придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезена на територiю України, або виникнення обставин, що є пiдставою для внесення змiн до реєстрацiйних документiв.

 

Згiдно абзацу 2 пункту 7 Порядку, датою початку використання (введення в експлуатацiю) транспортних засобiв, що були в користуваннi та/або ввозяться на митну територiю України, вважається дата їх першої реєстрацiї, визначена в реєстрацiйних документах, якi видано уповноваженими державними органами н дають право експлуатувати цi транспортнi засоби на постiйнiй основi. У разi вiдсутностi реєстрацiйних документiв першої реєстрацiї транспортних засобiв датою початку використання транспортного засобу вважається календарна дата його виготовлення (день, мiсяць, рiк).

 

Пiдпунктом 267.6.2 пункту 267.6. статтi 267 Кодексу визначено, що податкове/податковi повiдомлення-рiшення про сплату суми/сум податку та вiдповiднi платiжнi реквiзити надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за мiсцем його реєстрацiї до 1 липня року базового податкового (звiтного) перiоду (роком).

 

Слiд зазначити що пп. 267.6.3, п. 267.3. ст. 267 Кодексу передбачено що органи внутрiшнiх справ зобов’язанi до 1 квiтня 2015 року подати контролюючим органам за мiсцем реєстрацiї об’єкта оподаткування вiдомостi, необхiднi для розрахунку податку.

 

З 1 квiтня 2015 року органи внутрiшнiх справ зобов’язанi щомiсячно у 10-денний строк пiсля закiнчення календарного мiсяця подавати контролюючим органам вiдомостi, необхiднi для розрахунку податку, за мiсцем реєстрацiї об’єкта оподаткування станом на перше число вiдповiдного мiсяця.

 

Враховуючи наведене, якщо викрадений легковий автомобiль» що використовувався до 5 рокiв з об’ємом цилiндрiв двигуна понад 3000 куб. см., не знято з реєстрацiї в органах внутрiшнiх справ (тобто облiковується у власностi платника податку), то такий платник зобов’язаний сплачувати транспортний податок за ставкою та у строки, встановленi ст. 267 Кодексу.

 

Верховною Радою України зареєстровано проект Закону України вiд 27.03.2015 № 2484 «Про внесення змiн до статтi 267 Податкового кодексу України (щодо захисту прав платникiв транспортного податку)», яким пропонується звiльнити платникiв податку вiд сплати транспортного податку за автомобiлi, якi викрадено.

 

Заступник начальника 

 B. C. Варгіч

Владимир Коломинов
Владимир Коломинов
15 лет за рулем
2 комментария