Жителям американського штату Каліфорнія більше не доведеться турбуватися про те, що «потворні» металеві пластини зіпсують зовнішній вигляд їхніх автомобілів.

Каліфорнія запропонувала альтернативу металевим переднім номерним знакам. Замість того, щоб свердлити отвори в передньому бампері або додавати пластиковий кронштейн, цей штат дозволить жителям розміщувати номерний знак у вигляді наклейки на передню частину автомобілів.

У Сполучених Штатах Америки вимога встановлення передніх номерних знаків визначається окремо у кожному штаті. Наразі тридцять один із п'ятдесяти штатів вимагає використання переднього номерного знаку. Втім, додавання передньої пластини зводить нанівець значну частину роботи, яку виробники доклали до формування дизайну та аеродинаміки своїх автомобілів. Особливо це стосується спортивних автомобілів.

В 2013 році в Каліфорнії запустили пілотний проект з пошуку альтернативи звичайним номерним знакам. Компанія License Plate Wraps (LPW) запропонувала номерний знак у вигляді наклейки, а для випробувань концепції обрали 28 автомобілів Патрульної поліції. Після проходження початкового етапу з поліцейськими машинами до участі в програмі допустили звичайних автовласників. Нещодавно пілотну програму продовжили до 2023 року.

Замовити номерний знак у вигляді наклейки можна на сайті LPW. Клієнтам пропонують вибирати з 8 різних дизайнів номерних знаків, які також можуть включати спеціальні позначення, наприклад, що автомобіль належить особі з інвалідністю. Ця компанія має спеціальну ліцензію від DMV (американський аналог наших Сервісних центрів МВС чи МРЕВ), отже виготовлення наклейок офіційне. Після оплати виріб відправляють заявнику поштою.

Як повідомлялось раніше, МВС України пропонує збільшити штраф за неправомірне використання номерних знаків військових формувань, а також дозволити замовляти «номери» у підприємців. Відповідний законопроект зареєстровано у Верховній Раді.

Джерела: Jalopnik, Motor1

Теги: сша
Евгений Ушаков